Крстарење по ДУНАВ

Дунав како природна граница што ја дели Европа во северни и јужни делови, честопати била сцена на борби за моќ меѓу бројни племиња и народи, вклучувајќи ги келтите, римјаните, византијците, турците, унгарците …. За да ги утврдат нивните граници, многу владетели граделе утврдувања токму на бреговите на оваа река. Некои од нив и денес стојат гордо како сведоци на турбулентната историја на оваа област, подготвени да им ги откријат сите свои тајни на посетителите. 

Датуми на поаѓање во 2021 година:

MAJJUNJULAVGUSTSEPTEMBAROCTOBAR
7, 14, 214, 11, 182, 9, 16, 23, 306, 13, 20, 273, 10, 17, 241, 8

 

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕ

Ден 1 БЕЛГРАД – СМЕДЕРЕВО – РАМ – ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ – ГОЛУБАЦ – ЏЕРДАПСКА КЛИСУРА – ДОJИ МИЛАНОВАЦ – ТЕКИЈА – КЛАДОВО (240 км)

Состанок на групата  на пристаништето во Белград (Караѓорѓевалица, – Караџорџева улица, покрај Бранков мост)  до 07:30. Влегување во бродот до 7:40 часот наутро, Поаѓање на бродот „Аквастар Максим“ во 7 часот и 50 минути. Крстарењето ќе го започнеме од Белградската тврдина кон Кладово. Поминува покрај тврдината Смедерево, потоа покрај устието на реката Морава во Дунав, средновековната тврдина Рамскет, во делот каде што Дунав е најширок во областа на Србија. Тврдината Рамскат е изградена кон крајот на 15 век, место кое подоцна било безбедно влезено и оставено од окупирана Србија. Продолжување на пловидбата кај Сребрно езеро и Велики Градиште. Поминувајќи покрај тврдината Голубац, влегувате во областа на Националниот парк Џердап, попозната како Железна  порта. Плови низ најдолгата и најдлабока европска клисура, каде што Дунав е најубав. Областа на уникатна флора и фауна сведочи за остатоците од една од единаесетте најстари населени места во Европа. Поминувајќи покрај Доњи Милановац, потоа преку Велики и Мали Казан, покрај статуата на последниот крал Дакија Дебебал, а потоа и обиколка на местото каде што римскиот император Трајан ја впечатил својата неизбришлива трага во карпата, позната како плочата на Трајан. Пристигнување во Текијуна по 9,5 часот пловидба. По краток превоз со автобус до Кладово. Сместување во хотелот „Аквастар Дунав“. Вечера. Ноќевање.

Ден 2 Кладово-Археолошки музеј – Римска Дијана – ХЕЦ Џердап – Трајан мост – Винарија Гамановиќ (3,5 ч) (по избор)

Појадок. Слободно време за спа активности (базени, сауна …) или одење по факултативна екскурзија : Разглед на археолошкиот музеј, кој претставува значајни докази за разновидните култури од праисторијата, римскиот и средновековниот период на Дунав. Следува кратка обиколка на римската тврдина Дијана. Продолжување на патувањето и посета на хидроцентралата Џердап. Изграден во 1974 година како најголем проект за таа година во Европа, со што значително се промени позицијата на Дунав, локалните села како и културно-историските споменици кои се наоѓаат во близина. Посета на остатоците од мостот на Трајан. После повеќе од 1000 години изградбата, мостот се сметаше за најголем во светот. Го изградил римскиот император Трајан на почетокот на 2 век, со цел да го премине Дунав и да ги освои дакиските племиња. Пристигнување во винаријата „Гамановиќ“, каде ќе се организира дегустација на вино со закуска.

Ден 3 ден Кладово – Лепенски Вир – Капетан Мишин Брег – тврдина Голубац – Белград (240 км)

Појадок. Поаѓање на автобус во 09:30 часот. Возење со автобус долж Дунав, фото-станица на видиковецот над Казан. Пристигнување на археолошкиот локалитет Лепенски вир, една од најстарите урбани населби во Европа и светот, што претставува најголем опсег на културата од средното камено доба (6.500 п.н.е.). После посетата, пауза за ручек во етно ресторанот Капетан Мишин Брег. Продолжување на патот и паузи за разгледување на тврдините на Голуб, изградени во средината на 14 век, неколкупати урнати, обновувани и обновувани како гранично утврдување помеѓу Србија, Унгарија и Турција. Планирано пристигнување во Белград навечер.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ :

175 евра по лице основна опција

275 евра премиум опција

ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА  (ОСНОВНА ОПЦИЈА)  :

 • Крстарење по Дунав според програмата на релација од Белград до Текија;
 • Сместување во хотелот Аквастар Дунав 4 * на база на 2 полупансиони (појадок и вечера, вклучена)
 • Користење на Спа центар во хотелот (базени, сауна, џакузи, …);
 • Трансфер со автобус првиот ден од Текија – Кладово и последниот ден Кладово – Музеј – Хе Џердап – Лепенски Вир – тврдина Голубац – Белград (пристаниште во Белград)
 • Појадок и ручек на брод за време на патувањето;
 • Ручек на враќање на третиот ден;
 • билети за местата на Археолошкиот музеј, Хе Џердап, Лепенски Вири, тврдината Голубац;
 • Туристички водич и локални водичи;
 • Патарини и даноци;
 • Данок на престој и осигурување во хотелот и на бродот;
 • Трошоци за организација на патувања

ПРЕМИУМ ОПЦИЈА :

 • Крстарење по Дунав според програмата на релација од Белград до Текија;
  • Сместување во хотелот Аквастар Дунав 4 * на база на 2 полупансиони (појадок и вечера, вклучена)
  • Користење на Спа центар во хотелот (базени, сауна, џакузи, …);
  • Трансфер со автобус првиот ден од Текија – Кладово и последниот ден Кладово – Музеј – Хе Џердап – Лепенски Вир – тврдина Голубац – Белград (пристаниште во Белград)
  • Појадок и ручек на брод за време на патувањето;
  • Ручек на враќање на третиот ден;
  • билети за местата на Археолошкиот музеј, Хе Џердап, Лепенски Вири, тврдината Голубац;
  • Туристички водич и локални водичи;
  • Патарини и даноци;
  • Данок на престој и осигурување во хотелот и на бродот;
  • Трошоци за организација на патувања
  • 2 сместувања во хотел во Белград на база ноќевање со доручек
  • Превоз од Македонија до Белград
  • Разглед на Белград со локален водич

АРАНЖМАНОТ НЕ СОДРЖИ:

 • Пијалоци за време на пловидбата
 • Индивидуални трошоци за патници
 • доплата за 1/1 – 40 д
 • Факултативно патување (минимум за реализација на патувањето е 15 лица, уплата во хотел):

o Возрасни – 30 €, деца до 7 години – 15 €.

 • Хотелот Аквастар Дунав 4 * се наоѓа во Кладово покрај песочната градска плажа. Има луксузни соби, ресторан, шеталиште, отворен и затворен базен со солена вода. Велнес центарот покрај базенот вклучува: сауна, џакузи, фитнес центар, услуги за аромотерапија, масажи, како и салон за убавина. Хотелот располага со технички опремена конференциска сала

УСЛОВИ НА ПЛАЌАЊЕ :  35% при резервација  – останатиот дел 14 дена пред поагање

НАЧИН НА ПЛАЌАЊЕ :  во готово, со платежна картичка или на 3 рати со  потврда од работа

За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.

–          Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи.

–          За ова патување не е потребен PCR тест.

–          За ова патување влезот во Р.Србија – покрај патната исправа, може да се оствари и со лична карта. Пасошот како и личната карта треба да важат минимум 3 месеци од денот на завршување на овој аранжман.

–          Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.

–          Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.

–          Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

За отказ на резервација важат опшите услови, односно :

– за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
– за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата.
– за отказ 14 до 5 дена пред патувањето се задржува 80% од сумата.
– за отказ 5-0 дена пред патувањето се задржува 100% од сумата.

Агенцијата го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата (застој во сообраќај, локални штрајкови, локали предупредувања, каснење на патници, непочитување на сатница закажана однапред од страна на агенцијата.

Во согласност со одредбите на Законот за туристичка дејност, за ова патување важат и се применуваат Општите услови за патување 

Празнични Патувања

ЗА ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ

За подетални информации можете да не контактирате WWW.IGUANA.COM.M

Е - МАИЛ

contact@iguana.com.mk

КОНТАКТ БРОЈ

02 3232-130